Jak si sednout, aby záda nebolela? Jaký typ židle, stolu či jiných pomůcek koupit? Proč záda stále bolí, i když sedíte podle rad, které jste získali? Proč se při vstávání ze židle nemůžete narovnat? V článku se budeme postupně věnovat všem těmto tématům. Navíc vám řekneme, jaké sedy využívat, a na které zapomenout. Dozvíte se také, co se děje s pohybovým aparátem, když dlouho sedíte.

I takto běžně sedáváme u počítače. Vede to k bolestem hlavy, pod lopatkami a žebry, brnění prstů.

Sed – nepřirozená zátěž páteře a kloubů

Naše tělo je stvořeno tak, aby se hýbalo. Bohužel civilizačním pokrokem zaujímáme po většinu dne sed a pohybu máme mnohem méně než dříve. Naše denní aktivity se změnily na přesedání si z jedné židle na druhou. A to v práci, v dopravních prostředcích nebo doma. I naše záliby jsou v sedě. Už i malé děti, které se mají přirozeně hýbat polovinu dne, hodně sedí. Ochuzením o pohybovou aktivitu tělo slábne nejen fyzicky, ale také metabolicky, hormonálně a psychicky.

Co s tím?

Zapomeňte na to, že si koupíte ergonomickou židli a vše je vyřešeno. Na chvilku to možná zabere, protože změníte způsob sedu a zatížíte své tělo trochu jinak, než jste byli zvyklí. Je důležité změnit sed tak, aby tělo zatěžoval minimálně.

Proč dochází ke vzniku bolesti?

Odpověď je jednoduchá – dlouhodobá zátěž a tlak na určité části našeho těla, především klouby a páteř, jsou v ochablém sedu nepřiměřené. Ověřte si tuto zátěž jednoduchým testem – zkuste si alespoň 2 minuty držet ukazováček vyvrácený na opačnou stranu, než je jeho pokrčení. Dlouho to nevydržíte.

V oblasti kloubu dojde při nepřiměřené námaze k velkému napětí a snížení průtoku krve (ke zbělení). To stejné se děje i s vaší páteří.

V oblasti tohoto kloubu dojde k lokálním změnám, které jsou na první pohled patrné, a to zběláním tkáně. Dojde k omezení průtoku krve – snížení zásobení živinami a hlavně k velkému napětí v tkáni a kloubu, které začne naše centrální nervová soustava bránit lokální bolestivostí. Když vydržíte mít prst v této nepříjemné pozici několik minut a pak ho zkusíte vrátit zpět, velká bolest kloubu vám tento návrat omezí a zpomalí.

Úplně stejná situace se děje i s vaší krční, hrudní či bederní páteří, případně s jinými klouby na končetinách. Pokud nejste zvyklí sedět, váš nervový systém to zaregistruje po velmi krátké době a donutí vás změnit pozici. Pokud již většinu dne prosedíte, organismus se tomuto stavu bohužel přizpůsobí a napětí tkání již tolik nevnímáte. Tkáně se postupně přetěžují, dochází k jejich oslabení a opakovaně poškozujete oblast s největší zátěží. Jak praví moudré úsloví: „Hrneček jednou přeteče”.

Seďte bez bolesti – snižte tlak na vaše klouby

1. Neseďte hodiny v kuse, pravidelně vstaňte ze židle

Během dne si pravidelně naplánujte nějakou činnost, při které musíte vstát ze židle. Běžte se třeba napít, okopírovat pár dokumentů, otevřít okna nebo uvařit kolegům čaj. Když potřebujete říct něco kolegyni ve vedlejší kanceláři, neposílejte e-mail. Vstaňte a běžte jí to říct osobně. Důvodů, proč vstát ze židle, je hodně. Firmám nabízíme ergonomické poradenství, kde naučíme vaše zaměstnance, jak aktivně a bezbolestně sedět při práci.

2. Používejte bederní opěrku – v práci i doma

Bederní opěrka pomůže udržet přirozené prohnutí bederní páteře. Nebude tak docházet k jejímu přetížení. Můžete použít i jakýkoliv jiný malý polštářek, který si dáte mezi opěradlo a bederní páteř.

Sed s válečkem používejte i doma při sledování televize. Všichni si sedneme do pozice, kdy je bederní páteř ohnutá. Po hodině sledování filmu, kdy budete mít podloženou bederní páteř, vstanete bez bolesti. Mimochodem – také vás při sledování zajímavého televizního pořadu reklamy doslova zvednou ze židle? Paráda. Udělejte to. Zvedněte se a využijte je k protažení vašeho těla. Například ve stoji s rukama v bok do záklonu v bederní páteři. Úplně stejně to dělaly naše babičky, které musely být při okopávání záhonků dlouho předkloněné a několikrát se při práci narovnaly a zaklonily v bederní páteři.

3. Upravte si pracovní prostředí

Váš stůl by měl být dostatečně hluboký, abyste mohli měnit pozici paží a o stůl si mohli opřít obě předloktí. Na monitor či televizi se dívejte zpříma, aby hlava po většinu doby nebyla stočená k jedné straně.

4. Protahujte se několikrát denně

  • Uvolnění tlaku v hrudní páteři – protáhněte se přes opěradlo židle dozadu. Z toho odvodíte, jak vysoké by mělo opěradlo být.
  • Uvolnění bederní páteře – ve stoje se protáhněte do záklonu nebo vsedě vystrčte zadek a prohněte se v bederní páteři.
  • Uvolnění krční páteře – zasuňte bradu dozadu a krční páteř se napřímí. Při jízdě v autě se rukama vzepřete o volant a zatlačte záhlaví do hlavové opěrky.

Ve všech zmiňovaných oblastech dojde k uvolnění napětí a prokrvení přetěžované oblasti.

Teď už víte, proč vás záda a klouby při sedu bolí. Stačí se řídit těmito drobnými radami několikrát během vašeho dne a věřím, že ucítíte zlepšení. Ideální sed, ve kterém byste vydrželi sedět po celou pracovní dobu neexistuje. Důležité je měnit pozice a používat sedy, které jsou pro organismus nejméně zatěžující. Pokud si už sami s bolestí nevíte rady, přijďte si k nám zacvičit a protáhnout se nebo využijte rehabilitace pro samoplátce.

Další část našeho seriálu Jak správně sedět přijde brzy.

 

Chcete získat další tipy přímo pro sebe? Přijďte na kteroukoli ze skupinových terapií.