Studie prokazují, že až 75 % populace se potýká s problémy týkající se chodidel. Tyto obtíže lze však řešit s pomocí aplikace individuálních zdravotních stélek do obuvi. Funkcí stélky je, že prostřednictvím plosky nohy dodává informace o tom, jak lze veškerý pohyb dolních končetin a také těla samotného vykonávat efektivněji a zároveň nebolestivě. Individuální stélky nemají pozitivní efekt pouze pro oblast chodidel, ale především pro oblast celkového držení těla. Individuálně doupravitelné stélky dokáží moderovat funkční poruchy (idiopatická skolióza, vbočená kolena, vtáčení špiček apod.), ale i poruchy strukturální ( např. stavy po operacích).

Zhruba v 8týdenních cyklech dochází dle pozorování k výrazným změnám v postavení kloubů dolní končetiny jako celku, ale také v postavení pánve a trupu. Maximální efekt je pozorován v období zhruba 10 měsíců po zahájení léčby.

Užívání individuálních zdravotních stélek má čtyři hlavní funkce:

korekce (např. podpora propadající se klenby)

kompenzace (např. při nevhodných pohybových stereotypech chůze či běhu)

stimulace (stélky aktivně přispívají k vytvoření správných pohybových programů/ stereotypů)

prevence (nošení stélek významně zabraňuje vzniku degenerativních změn díky korekci postavení osy dolních končetin, pánve a trupu).

Aplikace stélek je vhodná u diagnóz týkajících se primárně oblasti chodidla, jako je plantární facitida, patní ostruha, zánět Achillovy šlachy, hallux vallgus aj. U těchto obtíží a stavů dochází dle pozorování k rychlé úlevě. Dále je jejich aplikace účinná pro oblast celé dolní končetiny a uplatnění nalezne také při bolestech zad. U dětských pacientů s problémy typu vadné postavení dolní končetiny, vadné držení těla apod., je aplikace a užívání individuálních stélek vhodným doplňkem k pohybové terapii. Důležité je také zmínit pozitivní efekt užívání stélek mezi sportovci různých výkonostních i věkových skupin. Dobře fungují jako prevence zdravotních obtíží vyplývajících z výrazného zatížení pohybového aparátu, a to jak při sportu, tak při fyzicky náročném zaměstnání, celodenním stání.

Objednejte se na vyšetření a diagnostiku certifikovaným podiatrem za účelem výroby individuálních stélek do Vaší obuvi a zvyšte tím tak kvalitu svého života! Tuto službu poskytujeme v našem Fyziocentru Nové Butovice, tel.: 227 272 127, email butovice@fyziocentrum.cz. Kompletní cena za službu je 3.000 Kč pro dospělé a 2.500 Kč pro děti.

Ať Vám to šlape!